blog-post image

Is een gratis VPN een goed idee of niet?

De laatste jaren hoor je de term steeds meer, maar wat is een VPN nou eigenlijk? En is het een goed idee om een gratis VPN te gebruiken?

De gratis VPN van VPN Nederland onderscheid zich of veel vlakken van andere VPN's wij zullen nooit uw data verkopen of geografische beperkingen opleggen. De VPN kunt u nu 3 maanden gratis uitproberen.

Wat is een VPN?

Een VPN is een privénetwerk dat gegevens versleutelt en verzendt terwijl deze van de ene naar de andere locatie op het internet reizen. Door een VPN te gebruiken om verbinding te maken met internet, kun je privé en veilig op websites surfen, zonder dat je zorgen hoeft te maken dat jouw gegevens via een onveilig netwerk gestolen worden. VPN's zijn niet alleen handig voor desktop- of laptop computers, je kunt ook een VPN instellen op je iPhone, iPad of Android-telefoon.

Maar hoe werkt zo'n versleuteling nou eigenlijk? Versleuteling is een proces waarbij informatie (jouw gegevens) wordt versleuteld zodat deze niet meer kan worden gelezen. Wanneer je via een VPN verbinding maakt met internet, is jouw verbinding versleuteld. Dus als cybercriminelen deze datastroom weten te onderscheppen, zouden ze gewoon een knoeierij van karakters te zien krijgen.

Je kunt codering dus zien als een soort geheime code. De manier waarop jouw gegevens worden gecodeerd, wordt encryptie genoemd. Er is een sleutel (of een of andere wiskundige logica) waarmee de data weer bruikbaar wordt gemaakt. Eventuele criminelen hebben geen toegang tot deze virtuele sleutel.

Wat kun je met een VPN?

Met zijn encryptie zorgt een VPN niet alleen voor jouw veiligheid op internet, het kan je ook toegang geven tot een "vrijer" internet doordat je vrij kunt kiezen waar je jezelf in de wereld bevindt. Deze combinatie van veiligheid en vrijheid van verhuizing betekent dat VPN's veel technische trucs voor de boeg hebben. Een VPN zijn voornaamste doel is echter veiligheid bieden aan de gebruiker. Een situatie waarbij een VPN van veel nut kan zijn is bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van gratis WiFi. Het is namelijk voor een eventuele indringer kinderspel om in te breken in een gratis WiFi netwerk. Alle gegevens die je dan verstuurd zijn vrij spel voor een hacker. Een VPN maakt deze verstuurde gegevens onbruikbaar voor een ongewenste pottenkijker.

Gratis VPN: goed idee... of toch niet?

Voordat we nadenken over of een gratis VPN een slim idee is, is het handig om kort te herhalen hoe een VPN werkt. Een VPN maakt jouw gegevens anoniem, door al het internetverkeer eerst door hun eigen servers te laten reizen. De VPN doet dus in feite alsof hij jou is. Al die data door hun eigen servers te laten reizen neemt veel energie in gebruik. Wanneer je een gratis VPN gebruikt kun je dus niet een hele snelle internetverbinding verwachten.

Daarnaast is de veiligheid van jouw gegevens ook een eventueel probleem. Je wilt uiteraard dat je gegevens veilig zijn, daarvoor gebruik je immers een VPN. Maar wanneer je een gratis VPN toegang geeft dat al je internetgedrag, is het maar de vraag hoe ze omgaan met jouw persoonlijke gegevens. Ook een gratis dienst voor de gebruiker kost het bedrijf achter deze dienst veel geld. Er moeten immers continu servers draaiende worden gehouden. Vandaar is het belangrijk om de vraag te stellen wat het verdienmodel kan zijn van een gratis VPN-dienst. Verkopen ze jouw gegevens? Handelen ze je e-mailadres door aan adverteerders? Ook een gratis VPN moet geld opleveren voor de maker. Kortom: het is de moeite waard om goed uit te zoeken welke VPN-dienst je jouw persoonlijke gegevens toevertrouwd. Vertrouw je een gratis VPN om goed en veilig om te gaan met jouw data?

Klik hier voor de VPN van VPN Nederland.

Beoordeling:
x 5 · 2.5

Gratis marktplaats met spullen

De gratis marktplaats die gratis spullen heeft? Dat is Gratisaftehalen.nl! Dagelijks vinden duizenden bezoekers onze site en bieden ze hun overtollige spullen aan. Allemaal gratis.

Tweedehands maar ook zo goed als nieuw

Niet alles is oud en versleten. De goederen die hier worden aangeboden zijn nog prima bruikbaar. Hergebruik is goed. Weggooien is zonde.

De marktplaats voor iedereen

Iedereen kan zijn spullen aanbieden op gratisaftehalen.nl. Er is geen limiet aan het aantal advertenties dat je hebt, dus als je ergens van af wil, denk dan ook aan het milieu en recycle ze via Gratisaftehalen.nl